Evcil hayvanım için markalarınızın mamalarından kullanmak istiyorum. Bu durumda eski mamadan, yeni mamanıza geçerken nasıl bir yol izlemeliyim?
Farklı mamalar arasında geçiş yapmak iki nedenle önem taşımaktadır. Birincisi, kediler ve köpekler alışık olduğu mamayı bırakıp yeni bir mamaya geçiş yapmayı istemeyebilir. İkincisi ise, sindirim florası yeni mamaya ve besinlere adapte olurken zorluklar yaşanabilir. Markalarımızın birçok maması doğallık ve içerik oranları bakımından piyasadaki diğer mamalardan farklı olduğundan, mama değişiminin sistemli ve kademeli olarak yapılmasını tavsiye etmekteyiz. Farklı markalar arasındaki mama geçişlerinin, en az 4 gün sürecek şekilde aşağıda tavsiye edildiği gibi yapılması fayda sağlamaktadır;
Birinci gün: %75 tüketmekte olduğu mama + %25 yeni mama
İkinci ve üçüncü gün: %50 tüketmekte olduğu mama + %50 yeni mama
Dördüncü gün: %25 tüketmekte olduğu mama + %75 yeni mama
Sonraki günlerde yeni mamayla devam edilmelidir
Gerekli durumlarda yukarıda belirtilen evreler birer gün uzatılarak, süreç bir haftaya tamamlanabilir.
Bir mama paketi açıldıktan sonra lezzet ve besinsel değerini ne kadar süre korur?
Uygun besinsel profili ve lezzet için en İdeal olanı, mamaların açıldıktan sonra 2 ay içinde tüketilmesidir. Tabi bu yalnızca bir tavsiyedir. Bu süre, çevre faktörlerine göre değişiklik gösterebilir. Paketin kullanımdan sonra düzgün kapatılması, mamanın saklayıcı bir kapta durması ve saklandığı ortamdaki nem ve sıcaklık koşullarının uygun olması bu süreyi büyük ölçüde uzatacaktır. Tavsiye edilen saklama şekli ise ürünün, oda sıcaklığında (+10 ila +25 derece) kapalı halde muhafaza edilmesidir.
Kısırlaştırmadan sonra kediler veya köpekler için mama değişikliği yapılmalı mıdır?
Kısırlaştırma evcil hayvanlar için pek çok sağlık faydası olan bir işlemdir ve yapılmalıdır. Ancak kısırlaştırmadan sonra hayvanlarda iştah artışı olur. Bununla beraber daha az egzersiz yapma ve kilo alma eğiliminde olurlar. Ayrıca kısırlaştırmadan sonra, idrar yolları ve eklemler ile ilgili rahatsızlıklar oluşabilmektedir. Tüm bu sebepler dolayısıyla kısırlaştırılmış hayvanlar için özel formüle edilmiş olan mamalara geçiş yapmak önemlidir.
Kediler ve köpekler etobur mudur?
Evet, kediler ve köpekler genetik, anatomik, fizyolojik ve doğal tercihleri yönünden incelendiklerinde etoburdurlar. Dolayısıyla hayvansal proteine ihtiyaç duyarlar ve karbonhidrat sindirimleri zayıftır. Virbac Veterinary HPM mamaları bu nedenle yüksek oranda protein (yüksek oranda hayvansal protein), düşük oranda karbonhidrat kullanılarak formüle edilmiştir. Mamalarımız diğer pek çok mamadan farklı olarak etoburlar için beslenme sunmaktadır.
Veterinary HPM mamalarınız lezzetli midir? Lezzet oranlarınız nasıldır?
Mamalarımız, formülasyonu ve yüksek orandaki kaliteli hayvansal protein içeriği ile, kediler ve köpekler için son derece lezzetlidir. 1 ay boyunca 3500 evcil hayvan ile ev ortamında lezzet deneme çalışmaları yapıldı. Çalışmanın neticesinde kediler ve köpeklerin %90’ından fazlasının HPM mamalarımızı severek ve isteyerek tükettiği görüldü.
Veterinary HPM ürünlerinizde protein oranları bir hayli yüksek. Kedi ve köpek mamalarında bu kadar çok protein gerekli midir?
Veterinary HPM serisinde bizim seçimimiz, kediler ve köpeklerin doğal tercihlerine ve gereksinimlerine daha yakın olmaktır. Düşük karbonhidrat - yüksek protein içeren bir beslenme şekli, hem köpekler hem de kedilerin kendi doğal seçimleridir. Halihazırda kediler ve köpeklerde yüksek proteinin faydalarını gösteren çok sayıda bilimsel kanıt vardır. Resmi kılavuzlar gerekli besinler için ideal değerleri değil, asgari değerleri verir. Etoburlarda protein için tanımlanmış azami bir değer yoktur. Yüksek proteinli beslenme, aşırı protein alımı demek değildir. Veterinary HPM ürünlerimiz, ideal dengeyi sağlamak üzere formüle edilmektedir.
Veterinary HPM mamalarınızda kullanılan hayvansal proteinin kalitesi nedir?
Hayvansal protein kaynaklarımız pazar standartlarına göre çok yüksek besinsel kaliteye (dengeli amino asit profili, düşük kül miktarı) sahip olan, hayvan beslenmesinde yasal olarak onay almış olan protein kaynakları arasından seçilmiştir. İnsan tüketimine uygun hayvanlardan gelmektedir. Yüksek sindirilebilirliği, dengeli aminoasit profili ve esansiyel amino asitler bakımından zengin olması nedeni ile, biz mamalarımızda yüksek kalitede domuz ve kümes hayvanları (tavuk, hindi, ördek) proteini kullanmaktayız.
Yüksek oranda protein içeriği böbrekler için zararlı mıdır?
Birçok çalışma, etoburların yüksek miktarda protein tüketimine fizyolojik olarak iyi uyum sağladıklarını göstermiştir. Bununla birlikte, böbrek işlevi üzerindeki muhtemel zararlı etkiye ilişkin korkular halen dile getirilmektedir. Proteinlerin böbrek işlevleri üzerindeki toksik etkisine dair efsane, aslında bazı karışıklık ve hatalara dayanmaktadır. Bunları; sıçan ve farelerin evrensel fizyolojik model olarak kullanılması, böbrek işlevleri için mutlak gösterge olarak üre kullanılması ve protein-fosfor içeriği arasındaki karışıklık olarak sıralayabiliriz. Esasen böbreğe zararlı olan şey hayvansal protein içeriği değil, yüksek fosfor içeriğidir. Tüm formülasyonlarımız, doğru miktarda fosfor içerir (FEDIAF Kılavuzları uyarınca). Proteinlerin, dengeli bir diyet içinde kediler veya köpeklerde toksik olduğunu gösteren bir çalışma yoktur. Tersine, düşük oranda protein içeren bir diyetin, artan mortalite ve morbidite düzeyleri ile birlikte, yağsız vücut kütlesinde kayba neden olduğuna dair pek çok kanıt vardır.
Veterinary HPM mamalarınız su içme isteğini ve idrar hacmini neden artırıyor?
Virbac Veterinary HPM ürün serimizde, diğer marka mamalara kıyasla daha yüksek oranda protein kullanmaktayız. Kullandığımız hayvansal proteinler su içme isteğini artırır ve bunun sonuncunda idrar hacmi de artar. Bu normal ve istenen bir durumdur. Yüksek miktarda su tüketimi idrar yolları sağlığı için oldukça yararlıdır. İdrar yollarındaki yangıları ve kristal / taş oluşum riskini azaltır.
Veterinary HPM mamalarınızın glütensiz olduğunu söylüyorsunuz fakat pirinç kullanıyorsunuz, pirinç glütensiz midir?
Avrupa 41/2009 numaralı regülasyonu glüteni; buğday, çavdar, arpa, yulaf ve onların çapraz melez çeşitleri ile türevlerinden gelen proteinler olarak tanımlanmaktadır. Biz mamalarımızda bu tip tahıllar veya saf glüten kullanmıyoruz.
Veterinary HPM mamalarınızın düşük alerjen formülü olduğunu söylüyorsunuz ‘’düşük alerjen’’ ne demek?
Mamalarımızda, daha sık şekilde alerjiye neden olan gıda içeriklerini (sığır, soya, buğday, mısır, glüten, yumurta, süt ürünleri) kullanmıyoruz. Aynı zamanda ürünlerimizin içerisine sınırlı sayıda protein kaynağı dahil ediyoruz. Kullandığımız protein kaynakları domuz, kümes hayvanı, pirinç ve bezelye ile sınırlıdır. Bu da gıda alerji riski olan evcil hayvanlardaki hassasiyeti büyük ölçüde azaltan bir durumdur.
Neden Veterinary HPM markalı günlük kullanıma uygun mamalarınıza ‘Önleyici Seri’ ismi verilmiştir?
Mamalarımız kediler ve köpeklerde oluşabilecek birçok rahatsızlığı önlemek adına 10 temel konuda fayda sağlamak üzerine formüle edilmiştir. Bu faydalar kısaca başlıklar halinde şöyledir; kilo ve vücut yapısı kontrolü, eklem ve kas desteği, idrar yolları sağlığı, deri ve tüy sağlığı desteği, düşük alerji riski, diyabet hastalığından korunma, bağışıklık sistemi desteği, sindirim sistemi sağlığı, böbrek fonksiyonlarının korunması, dişlerde taş ve plağın önlenmesi.
Veterinary HPM markanızda neden Junior Special Medium ve Junior Special Large adında genç köpek mamaları var?
Diğer pek çok mamadan markasından farklı olarak Virbac HPM serimizde orta ve büyük ırk köpekler için genç maması bulunmaktadır. Bunun sebebi; büyük ve orta ırk köpeklerin farklı büyüme evrelerine, hızlarına ve oranlarına sahip oluşudur. Büyümenin pik yaptığı noktadan sonra genç köpeklerin daha az yoğunlukta besinsel gereksinimleri olur. Kilo almaya ve osteoartiküler hastalıklara yatkınlık yaratmamanın önemini bildiğimizden, serimizde genç maması bulundurmaktayız.
Veterinary HPM mamalarınızda kedilerin tüy yumakları için bir önlem var mı?
Evet var. Paketlerimizin üzerinde tüy yumakları ile ilgili yazılı bir ifade koymadık ancak mama içeriğimizdeki çözülebilir ve çözülmeyen lif karışımımız tüy yumak oluşumuna karşı çok etkilidir.
Veterinary HPM markalı mamalarınızda prebiyotikler ve probiyotikler var mı?
Evet, mamalarımız prebiyotik olarak frukto oligosakkaritler (FOS), probiyotik olarak ise Lactobacillus içermektedir. Böylece sindirim sağlığını koruyoruz.
Veterinary HPM ürünlerinizin içinde neden keten tohumu bulunuyor?
Keten tohumu son derece zengin bir omega-3 kaynağıdır. Bu sebeple ürünlerimizde balık yağına ek olarak keten tohumu da kullanmayı tercih ediyoruz.